FreshMail.pl

CASE STUDY 23
SMED – branża spożywcza

Opis przypadku

Produkcja

przetwórstwo warzyw i owoców

Główne procesy

mycie, kontrola, separacja, mrożenie

Założenia

Zwiększenie dostępności maszyn do produkcji. Podniesienie wydajności w środowisku wysokiej sezonowości. Opracowanie planu na skrócenie procesu przezbrojenia.

BRANŻA

SPOŻYWCZA

ZATRUDNIENIE

+ 100

PROCES

Mycie maszyn

NARZĘDZIE

SMED

Straty

Czas przezbrojenia (mycia maszyn)– 4 h każdego dnia

Możliwość uszkodzenia silników przez brak odpowiedniego zabezpieczenia instalacji

Brak standardów jakościowych procesu mycia

Podjęte działania

Powołanie grupy warsztatowej – szkolenie z metodyki SMED

Nagranie procesu przezbrojenia (mycia)

Analiza nagrania, „burza mózgów”, określenie problemów i pomysłów

Opracowanie standardu wywożenia oraz kolejności mycia maszyn [Fot 1] [Fot 2]

Uzyskane korzyści

Skrócenie czasu mycia maszyn o 1 h (o 25%)

Zwiększenie dziennej dostępności produkcji o 6,25%

Standaryzacja i zapewnienie powtarzalności procesu mycia

Prewencja przed uszkodzeniami [Fot 3]

Zdjęcia

Fot. 1 – Kolejność wywożenia maszyn

Fot. 2 – Błędna kolejność operacji mycia

Fot. 3 – Zabezpieczenie silników

     ZOBACZ WIĘCEJ:

2018-02-19T19:49:57+00:00

Spokojnie, jestem tutaj, żebyś nie przegapił czegoś ważnego.

Informacja o gotowych do użycia plikach Excel, szablonach wykresów i prezentacji, raportach w formie pdf, zupełnie za darmo, prosto na Twoją skrzynkę.

Chcę otrzymywać wiadomości (w każdej chwili możesz zrezygnować).

FreshMail.pl
 

Potrzebujesz więcej informacji?

Wartościowe artykuły i gotowe do użycia pliki bezpośrednio na skrzynkę e-mailową?    

FreshMail.pl