Sezon ogórkowy na produkcji
Jak wykorzystać sezon ogórkowy w pełni i przygotować się na żniwa?
Co wyniesiesz z tego odcinka?
- Dowiesz się, jakie szanse i jakie przeszkody niesie ze sobą każdy sezon popytu w firmie?
- Poznasz dziewięć działań do wdrożenia w tzw. sezonie ogórkowym
- Dowiesz się, jak wykorzystać sezon ogórkowy na przygotowania do żniw – od zaopiekowania się maszynami, przez halę aż do pracowników
Sprawdź odcinek video w serwisie YouTube:
Możesz słuchać podcastu w serwisach:
Czy branża, w której pracujesz cechuje się sezonowością?
Tak jak przychodzi pora na sezon ogórkowy, tak wiele firm produkcyjnych działa w trybie sezonowości – raz jest zastój, a raz ręce pełne pracy. Przykładem takiego trybu może być branża poligraficzna, w której jesienią zwiększa się popyt na kalendarze – i to te 3 miesiące generują większość zarobków.
Co możesz zrobić, jako właściciel firmy, w której rządzi sezonowość?
Zaakceptować ją!
Pamiętaj, że każde żniwa niesie ze sobą szanse – również takie, które skłaniają do zmian w kolejnym sezonie! A żeby je w pełni wykorzystać potrzebny jest… właśnie sezon ogórkowy!
W tym odcinku rozmawiamy o 9 działaniach, które możesz podjąć w czasie mniejszego zapotrzebowania, aby przygotować się na gorący czas. Oto one:
- „Ostrzenie piły” Przegląd, serwis i prewencja maszyn i urządzeń
- Skrócenie przezbrojenia maszyn
- Świadome wdrażanie pracowników
- Standaryzacja procesów
- Organizacja miejsca pracy
- Ułożenie produkcji
- Inwentaryzacja i porządek magazynu
- Poszukiwanie alternatywnych dostawców
- Rozwój pracownikówA Ty, które działanie wybierasz?