Sezon ogórkowy na produkcji

Jak wykorzystać sezon ogórkowy w pełni i przygotować się na żniwa?

Co wyniesiesz z tego odcinka?

  • Dowiesz się, jakie szanse i jakie przeszkody niesie ze sobą każdy sezon popytu w firmie?
  • Poznasz dziewięć działań do wdrożenia w tzw. sezonie ogórkowym
  • Dowiesz się, jak wykorzystać sezon ogórkowy na przygotowania do żniw – od zaopiekowania się maszynami, przez halę aż do pracowników

Sprawdź odcinek video w serwisie YouTube:

Możesz słuchać podcastu w serwisach:

Spotify
Apple Podcasts

Czy branża, w której pracujesz cechuje się sezonowością?

Tak jak przychodzi pora na sezon ogórkowy, tak wiele firm produkcyjnych działa w trybie sezonowości – raz jest zastój, a raz ręce pełne pracy. Przykładem takiego trybu może być branża poligraficzna, w której jesienią zwiększa się popyt na kalendarze –  i to te 3 miesiące generują większość zarobków.

Co możesz zrobić, jako właściciel firmy, w której rządzi sezonowość? 

Zaakceptować ją! 

Pamiętaj, że każde żniwa niesie ze sobą szanse – również takie, które skłaniają do zmian w kolejnym sezonie! A żeby je w pełni wykorzystać potrzebny jest… właśnie sezon ogórkowy!
W tym odcinku rozmawiamy o 9 działaniach, które możesz podjąć w czasie mniejszego zapotrzebowania, aby przygotować się na gorący czas. Oto one:

  1. „Ostrzenie piły” Przegląd, serwis i prewencja maszyn i urządzeń
  2. Skrócenie przezbrojenia maszyn
  3. Świadome wdrażanie pracowników
  4. Standaryzacja procesów
  5. Organizacja miejsca pracy
  6. Ułożenie produkcji
  7. Inwentaryzacja i porządek magazynu
  8. Poszukiwanie alternatywnych dostawców
  9. Rozwój pracownikówA Ty, które działanie wybierasz?

Sprawdź, jak usprawnić planowanie i harmonogramowanie produkcji w odcinku ,,Produkcji bez chaosu”.

Obejrzyj odcinek w serwisie YouTube